test

måndag 7 november 2011

Språkstrategier

Det har varit Svenska Dagen. Jag lyssnade till Radio Vegas sändning från Folktingets huvudfest i Åbo och snappade upp följande.

Festtalaren/presidentkandidaten Eva Biaudet uppmanade till att förhålla oss öppna gentemot dem som vill lära sig tala bättre svenska - hon berömde bl.a. fröken Senjas initiativ att lära ut svenska via nätet på ett roligt sätt.

Började tänka på saken och kom på att det vore bra med ett system som gör det möjligt för finskspråkiga och utlandsfödda att komma till institutet och i detalj diskutera sitt eget behov av att lära sig svenska. För det finns ju så många goda alternativ; en ren språkkurs i svenska, konversationsutbyte eller t.ex. språkdusch genom att delta i en praktisk kurs och lära sig mera medan man hantverkar tillsammans.

Det andra jag snappade upp var att folktingets nya ordförande Christina Gestrin hoppades att kommunerna inte nu förhastar sig med att slå ihop till större enheter. Hon önskade sig is i de kommunala hattarna så att Nationalspråksstrategin först hinner bli färdig. Ingen behöver för den skull stampa på stället. Önskvärt vore att under tiden utreda alternativ så att språkkonsekvensbedömningar kan börja så fort arbetsgruppen är klar. Den leds av Jyrki Katainen och har Anna-Maija Henriksson som vice-ordförande. I december 2012 skall den långsiktiga språkstrategin vara klar enligt planerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar