test

onsdag 16 november 2011

Arbetshälsa



De två viktigaste faktorerna som inverkar på god psykisk arbetshälsa:
1) Att våga lyfta katten på bordet.
2) Att bestämma sig för hur stor andel av din arbetsdag e-posten får ta.

Det här fick jag lära mig på Hälsa 3 kursen av föreläsaren som kom från pensionsförsäkringsbolaget Veritas. Vad beträffar punkt ett så gav hon en Veritas-katt åt alla sina åhörare - ett bra exempel på visuell pedagogik. Det kan vara lättare att prata svåra saker om man först ställer katten på mötesbordet.

Punkt två är också värt att ta på allvar. Det är kravet på ständig tillgänglighet och kravet på att göra så många saker precis samtidigt som tar kål på oss under en arbetsvecka. Men det har blivit vanligare att sätta gränser. Hela företag kör med e-postfria tider. T.ex. så att man arbetar helt utan e-post under vissa klockslag. Eller att vissa dagar är e-postfria tidszoner.


24/7 2011 betyder inte datumet för en dag i somras dag utan det faktum att vi just nu lever i en tid där allting pågår 24 timmar i dygnet under 7 dagar i veckan.

Hörde nyss om en person som kom tillbaka från alterneringsledighet fast besluten att jobba med saker som måste bli gjorda mellan 8-14 och därefter låta e-posten ta tiden mellan 14 - 16. Låter som en bra plan!

Märkligt förresten med e-post. Endel svarar "aldrig" - inte förrän man ringer dem får man besked, medan åter andra svarar "inom en minut" - ofta då på bekostnad av sin egen koncentration och effektivitet under en arbetsdag. Det är som om det är svårt att balansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar