test

fredag 23 mars 2012

Morgonkaffe med effekter


Morgonkaffe är ett ord som har positiva associationer för många, bl.a. för mig. Jag anmälde jag mig till ett besök vid ett socialt företag vars verksamhet går ut på att hjälpa olika organisationer att mäta sina samhällseffekter. www.sofienet.fi

De har valt att regelbundet marknadsföra sig samtidigt som de bjuder på morgonkaffe mellan 8.30 - 10.00. Datumen då detta sker, ungefär en gång i månaden, finns på deras webbplats och man får fritt välja den dag som passar. Jag var där i onsdags och insåg följande:

1) Konceptet kändes välkomnande,diskussionen kom lätt igång. Varför inte bara kopiera idén rakt av och nu i planeringstider inbjuda till morgonkaffe. Dit kan folk komma med sina kursförslag; nya samarbetsparter, gamla samarbetsparter, nya kursdeltagare, gamla kursdeltagare osv.

2) Sofie är ett nätredskap som hjälper en att synliggöra och mäta vilka samhällseffekter man åstadkommer. På vilket mätbart sätt blir världen en bättre plats på grund av det man gör?

Sofie hjälper dig med ett annorlunda "tänk" än helt ordinär verksamhetsstatistik och detta nätverktyget hjälper dig att systematiskt samla ihop det bevismaterial som behövs.

Själva tankearbetet kan du ändå inte outsorca - det måste varje organisation göra helt själv. Bl.a.fem medborgarinstitut i Norra Savolax har tänkt tillsammans och med med hjälp av Sofie fixat ett mätinstrument "mittaristo" som de hoppas att också andra ska ha nytta av i framtiden.



Jatta Vikström på bilden tog i sin presentation som exempel upp ett biståndsprojekt som rapporterade hur många lavoarer de installerat i afrikanska klassrum men inte kom att tänka på att hade kunnat berätta hur många skoldagar som vanns genom friskare elever och lärare eftersom de fick tillgång till rent vatten.

3) Vi som var där i onsdags jobbade med fri bildning, antirökprojekt, sociala fastighetsföretag, och u-landsprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar