test

torsdag 27 oktober 2011

Studiesedlar

Pertti Pitkänen på Utbildningsstyrelsen höll idag en förberedande diskussion om de statsunderstöd som kan ansökas av läroanstalter inom fria bildningen 2012. Inge-Lise Wikholm kommer att berätta mera om saken på Bildningsforums rektorsdagar i november.

Budgeten är ännu inte fastslagen men vissa tecken tyder på att summan växer för institutens del men minskar för folkhögskolor, sommaruniversitet och studiecentraler.

En statistik för år 2009 är under arbete. Den berättar hur studiesedelbidraget har använts och hur många deltagare systemet de facto har berört. Redan nu kunde Utbildningsstyrelsen berätta att de är nöjda med effekterna. Så fort statistiken blir färdig läggs den ut på Utbildningsstyrelsens hemsida.

Alla tecken tyder i dag på att det sker några ändringar inför ansökningsrundan 2012 jämfört med tidigare år:

Vad beträffar studiesedelmålgrupperna:
- seniorer och pensionärer slås samman för institutens del.
- för folkhögskolornas del omfattas ungdomar som avbrutit skolgången, som inte har studieplats eller som berörs av samhällsgarantin.
- kurser på minoritetsspråken teckenspråk, romska och samiska tas med. Man kan alltså t.ex. befrämja läs och skrivfärdigheter inte bara bland invandrare utan också inom de ovannämda språkminoriteterna.

Ändringar i beslutsfattandet om bidragen:
-det fanns också ett förslag om att instituten själva får avgöra vilka av de avsedda målgrupperna de satsar på. Hittills har Utbildningsstyrelsen fördelat studiesedelmedlen per målgrupp för varje läroanstalt.

Slutrapporteringen målgruppsvis kommer att fortsätta som förut.

Ansökningstiden:
Studiesedelmedlen är tänkta att lediganslås i mitten av december och ansökan ska vara inne inom januari. Inga pappersbrev sänds ut - infon ges elektroniskt och ansökningarna inlämnas likaså elektroniskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar