test

torsdag 27 oktober 2011

Kvalitetsunderstödet LAKE

LAKE är den finska förkortningen och samtidigt smeknamnet på de kvalitets- och utvecklingsunderstöd som beviljas åt den fria bildningen. Förr delades de ut på ministerienivå. Numera är det Utbildningsstyrelsen som delar ut dem.

Principerna för utdelning har varit livligt omdiskuterade, just nu verkar både utdelare och ansökare vara överens om att det är en onödigt krånglig historia. Så småningom blir det en ändring men med största sannolikhet hålls kriterierna oförändrade under år 2012.

När man gör sin ansökan lönar det sig att hållas inom de allmänna kriterierna för hela fria bildningen och därefter detaljinrikta sig på de kriterier som gäller för den egna sektorn.

Det som debatterats allra mest om kriterierna: många tycker att dessa understöd borde användas för att utveckla själva skolan i stället för att t.ex. befrämja hälsa, IKT osv.

En god nyhet för mig var att man kan anhålla om bidrag för att skapa/förbättra utvecklingsplanen för sin läroanstalt. I anvisningarna står det nämligen att läroanstaltens utvecklingsplan skall bifogas till ansökan. Om man då sitter där och inser att den här planen inte ännu finns eller är alltför bristfällig så kan man ansöka om kvalitetsunderstöd för att åtgärda problemet.

Understödet lediganslås med största sannolikhet i början av januari och besluten fattas inom februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar