Bloggar utgående från det jag lär mig i jobbet eller i livet. Att tänka nya tankar helt vanliga dagar, det intresserar mig. Arbetar som biträdande rektor vid det tvåspråkiga medborgarinstitutet i Borgå, med smeknamnet KoMbi. Tidigare har jag arbetat som rektor, som projektanställd vid Förbundet för medborgar- och arbetarinstitut och vid Bildningsalliansen samt som utredare vid Bildningsväsendet i Borgå stad.
torsdag 14 juni 2012
Sista minuten men ännu oklart
Juni är på hälft och så är också några kurser. Alla man talar med vill iväg på semester. Därför blir det en konfliktsituation. Man vill så gärna få allt undanstökat för att sedan kunna koppla av men vissa saker är omöjliga att veta i detta skede.
Det går att minska stressen som förorsakas av osäkra kort. Bara man gör tydliga och klara instruktioner till sig själv så går det att fortsätta efter semestern.
Om man antecknar precis vad som är gjort och vad som är ogjort.Vem man kontaktat och vem man ännu behöver tala med. Då går det litet lättare att släppa tankarna under ledigheten och att få den ostyckade lediga tid man så hett drömmer om.
fredag 8 juni 2012
Utvärderingsrådet talar
Utvärderingsrådet har idag publicerat sin rapport om strukturella förändringar och utvärdering vid landets medborgarinstitut. Sidorna i slutet av rapporten behandlar frågan ur svensk synvinkel. Rådet har gett några utvecklingsförslag. Endel av råden riktar sig till myndigheterna och endel direkt till instituten. Myndigheterna uppmanas att ta sig en funderare på vad lagtexten om regionala och lokala bildningsbehov egentligen skall betyda. Sammanslagningar av institut ger admininstrativa fördelar och ett mångsidigare utbud men nackdelen har visat sig vara att färre invånare och färre befolkningsgrupper nås av servicen eftersom kurserna har en tendens att koncentreras till tätorterna i större sammanslagna institut. Utvärderingsrådet frågar hur man vill ha det i framtiden, skall instituten beakta lokala behov och utlokalisera kurser till byar där det inte bor så många eller ska invånarna i randområden få lov att ta sig till centrum? Myndigheterna uppmanas också att tillåta att instituten är sinsemellan olika beroende på regionala och lokala variationer. Myndigheterna uppmanas också ge instituten kvalitetskriterier som uttryckligen passar för fri bildning.
Instituten å sin sida uppmanas att samarbeta och sprida god praxis sinsemellan, både vad beträffar arbetssätt, utvärdering och kvalitetsutveckling. Att införa en högre grad av systematik i uppföljningen av verksamheten är ett annat råd som ges instituten.
onsdag 6 juni 2012
Ledarperspektiv på sociala medier
Kunnig II har hållit sitt andra styrgruppsmöte. Vi inledde med att diskutera sociala medier tillsammans med Johanni Larjanko. Ur ledarperspektiv är det fråga om att göra upp en plan för sociala medier inom organisationen, att införa och följa denna plan som en helt naturlig del av arbetsrutinerna.
Vilken kanal ska användas? Och skall rättigheten att kommentera begränsas? Finns det risker som gör att det lönar sig att först läsa och godkänna alla kommentarer utifrån?
Vilken profil ska man ha? Det lönar sig att använda morot och låta sådana i personalen som riktigt gärna uttrycker sig i skrift få detta nya arbetsuppdrag. Och det lönar sig att låta dem gå någon skrivarkurs. Att medvetet fundera på innehåll och form tillsammans med proffs. Var går gränserna för relevant - nonsens, offentligt - privat? skall det vara marknadsföring av kommande evenemang eller eftersnack. Eller ska det kanske vara någon helt annan synvinkel?
Vilka mätare är intressanta för att se hur man lyckas? Antal inlägg, antal gilla-tummar, antal deltagare som kommit med i verksamheten via sociala medier?
Hur hitta arbetstid för detta? Det lönar sig att kartlägga sina rutiner, E-posthantering och onödiga möten är exempel på tidstjuvar. Det kan inte vara fråga om att förlänga sina arbetsdagar utan mera om att kartlägga vad som kan slopas av gamla arbetsrutiner för att få plats för det nya.
måndag 4 juni 2012
Västnyland
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)