test

fredag 12 augusti 2011

Tillstånd att driva läroanstalt

Inkommande måndag 15 augusti ska den vara inlämnad till undervisnings- och kulturministeriet. Folkhögskolornas anhållan om tillstånd att driva läroanstalt.

Inom den fria bildningen var det folkhögskolornas öde att vara först. Därefter står instituten i tur. Jag fördjupade mig i ansökningsblanketten för att se vad som förväntas av huvudmännen. ( Det heter inte upprätthållarna fastän att det är vanligt att slentrianöversätta "ylläpitäjä" till upprätthållare).

1) läroanstaltens syfte har ersatts med bildningsbehov, endast vackra ord om syftet räcker inte- bildningsbehovet förutsätter konkreta faktabaserade uppgifter.
2) Ett aktivare grepp förväntas av huvudmannen, som ska följa upp att läroanstalten i praktiken fullföljer sin utbildningsuppgift - det kan bli problem om man börjar med sån verksamhet som inte anges i tillståndet.
3) Ifall man hänvisar till ideologi eller pedagogisk särinriktning för sin skolas del bör man också skriva ut hur detta syns i själva utbildningsuppgiften.
4) Det förväntas att man har gjort en omvärldsanalys för sin egen region och tagit reda på vem annan som är verksam med liknande utbildning? Det förväntas också att man tagit kontakt med dem och avtalat om en arbetsfördelning eller ett samarbete läroanstalterna emellan.
5) I själva ansökan ska man i detalj uppge sin personalstyrka, sina materiella resurser och sina ekonomiska förutsättningar att bedriva läroanstalten.

Sannolikt återkommer åtminstone en del av frågorna i institutsblanketten. Det verkar vara vettigt att börja i god tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar