Bloggar utgående från det jag lär mig i jobbet eller i livet. Att tänka nya tankar helt vanliga dagar, det intresserar mig. Arbetar som biträdande rektor vid det tvåspråkiga medborgarinstitutet i Borgå, med smeknamnet KoMbi. Tidigare har jag arbetat som rektor, som projektanställd vid Förbundet för medborgar- och arbetarinstitut och vid Bildningsalliansen samt som utredare vid Bildningsväsendet i Borgå stad.
tisdag 22 maj 2012
IRV-tjänsternas framtid
Läroporten i Östra Nyland höll möte i går. I Borgå liksom i det övriga landet sitter projektpersonalen och funderar på framtiden. IRV (information, rådgivning och vägledning) om utbildning för vuxna behövs men det stora projektet som finansierats av EU tar slut.
De flesta verkar vara överens om att det förutom webbtjänster också måste vara möjligt att få träffa en riktig människa för att i lugn och ro diskutera sina tankar om utbildning. Få verkar vara beredda att sätta 10.000 euro i året på att hålla i gång en sådan verksamhet som inte är kopplad direkt till den egna skolans nytta. Det viktiga ledordet här är neutral vägledning i motsats till marknadsföring av enskilda kurser. Internationellt sett finns det goda exempel, t.ex. i Malmö har man samlat alla slags väglednings, handledningstjänster under samma tak. (arbetssökande, utbildning, invandrar,skolungdomar. det här vet Lena Johansson vid Eduvuxen mera om.
Eduvuxen som är det finlandsvenska projektet håller ett slutseminarium på Arcada i Helsingfors 21 - 22.11.2012. Det projektet arbetar nu i slutfasen med flera olika scenarier för hur IRV på svenska kunde se ut i framtiden. Skall det vara en enda rådgivning som betjänar hela Svenskfinland digitalt, skall man samarbeta med Luckorna, biblioteken, fria bildningen eller ingå i tvåspråkiga regionala nätverk.
Etiketter:
Eduvuxen,
finansiering,
olikheter,
Tillgänglighet,
validering
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar