test

torsdag 29 mars 2012

Hälsningar från Utbildningsstyrelsen



I går på Utbildningsstyrelsen samlades fritt bildningsfolk till ett seminarium med rubriken "Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö".

Värdar för dagen var, från vänster sett,
undervisningsråden Leena Nissilä, Pertti Pitkänen och Ingelisa Wikholm.

Har, bland mycket nyttigt, försökt välja ut några saker som dagen gav:

Pappersblanketter på vilka man ska anhålla om nytt huvudmannatillstånd har nu postats till huvudmannen. Deadline för inlämning är 21.6.2012. Vi uppmanades att noggrannt följa anvisningarna, som har förtydligats efter erfarenheter, från förra omgången, med folkhögskolorna och idrottsinstituten.

Det mesta av den info som behöver samlas in hittas inom den egna läroanstalten eller hos den egna huvudmannen. Men den punkt som berör bildningsbehovet kräver regionalt samarbete. Där förväntar sig ministeriet att man den här våren har fört en samarbets-, arbetsfördelningsdiskussion med de andra som ordnar liknande verksamhet på orten.
Läs mera här

En bra utvecklingsplan som ger "LAKE"-utdelning innehåller följande:
- analys av nuläget
- strategi för vad som behöver förändras
- vilka konkreta åtgärder man planerar
- tidtabell, ansvarsperson och finansieringsplan för dessa åtgärder

Besluten om kvalitets- och utvecklingsbidrag 2012 torde komma 15.5.

För studiesedlarnas del kan det tänkas att besluten för -institut och folkhögskolor - skjuts upp till slutet av maj, på grund av en extra utdelning av statsandelar till samhällsgarantin för ungdomar. Mera info kommer inom kort.

Utbildningsstyrelsen har godkänt nya läroplansgrunder för vuxna invandrare.

För integrationsutbildning

För läs- och skrivfärdigheter

Fria bildningen uppmuntrades att följa dessa läroplaner i sin invandrarundervisning. Det underlättar vår kursplanering och förenklar livet för invandrarna som kan placera in institutens kurser t.ex. inom de valbara delarna av sin integrationsutbildning.

Leena Nissilä ansåg att den fria bildningen styrka är dess flexibilitet och snabbhet att reagera. Därför tyckte hon att vi gärna kan satsa på den integrationsutbildning som sker på eget initiativ och på konkret handledning "kädesta pitäen" för att hjälpa människor klara vardagen i det nya hemlandet. Men även specialbehov kan bemötas inom fri bildning, såsom vissa invandrares behov språkundervisning på högre nivå än B1.1.

tisdag 27 mars 2012

Att följa upp det man startat

Det sägs att vår tid saknar närminne.
Endel forskare påstår att vi lever i ett arbetsliv som producerar projektplaner och enkäter men aldrig på djupet intresserar oss för förverkligandet, svaren, effekterna.

Så fort planen är inlämnad släpper vi tanken.
Så fort enkäten är uppgjord och alla har svarat glömmer vi saken.

Är det så illa?
Att vi producerar massor av mental stress åt varandra, men få långsiktiga resultat och effekter?

Nu skall i alla fall projekt "skugga en kollega" följas upp. De grupper jag handlett träffas i morgon i Borgå och på måndag i Helsingfors. Då får jag möta de lärare som skuggat/blivit skuggade och jag är mycket intresserad av hur det gick.

Vad hände under lektionerna?
Vad lärde skuggarna sig - om kommunikation, om undervisningsmetoder, om tidsanvändning?
Hur reagerade eleverna?

Och det viktigaste av allt; vilka av lärdomarna kan användas eller förädlas i den egna undervisningen?

fredag 23 mars 2012

Morgonkaffe med effekter


Morgonkaffe är ett ord som har positiva associationer för många, bl.a. för mig. Jag anmälde jag mig till ett besök vid ett socialt företag vars verksamhet går ut på att hjälpa olika organisationer att mäta sina samhällseffekter. www.sofienet.fi

De har valt att regelbundet marknadsföra sig samtidigt som de bjuder på morgonkaffe mellan 8.30 - 10.00. Datumen då detta sker, ungefär en gång i månaden, finns på deras webbplats och man får fritt välja den dag som passar. Jag var där i onsdags och insåg följande:

1) Konceptet kändes välkomnande,diskussionen kom lätt igång. Varför inte bara kopiera idén rakt av och nu i planeringstider inbjuda till morgonkaffe. Dit kan folk komma med sina kursförslag; nya samarbetsparter, gamla samarbetsparter, nya kursdeltagare, gamla kursdeltagare osv.

2) Sofie är ett nätredskap som hjälper en att synliggöra och mäta vilka samhällseffekter man åstadkommer. På vilket mätbart sätt blir världen en bättre plats på grund av det man gör?

Sofie hjälper dig med ett annorlunda "tänk" än helt ordinär verksamhetsstatistik och detta nätverktyget hjälper dig att systematiskt samla ihop det bevismaterial som behövs.

Själva tankearbetet kan du ändå inte outsorca - det måste varje organisation göra helt själv. Bl.a.fem medborgarinstitut i Norra Savolax har tänkt tillsammans och med med hjälp av Sofie fixat ett mätinstrument "mittaristo" som de hoppas att också andra ska ha nytta av i framtiden.



Jatta Vikström på bilden tog i sin presentation som exempel upp ett biståndsprojekt som rapporterade hur många lavoarer de installerat i afrikanska klassrum men inte kom att tänka på att hade kunnat berätta hur många skoldagar som vanns genom friskare elever och lärare eftersom de fick tillgång till rent vatten.

3) Vi som var där i onsdags jobbade med fri bildning, antirökprojekt, sociala fastighetsföretag, och u-landsprojekt.

torsdag 22 mars 2012

Hur ser din nätvaro ut?

Den första fortbildningskursen inom projektet KUNNIG II är nu planerad och fastslagen. Den handlar om synlighet, identitet och pedagogik via nätet och hålls 14.5 på Helsingfors arbis.

Man kan anmäla sig och hitta mera info här

Personalnytt 2: Ny regional koordinator i VN


Den som,under moderskapsledigheten, ska vikariera Annette Ström som regional koordinator för Västra Nyland heter Fredrika Åkerö. Vi träffades när koordinatorerna höll planering i tisdags på H:fors arbis café.

Fredrika är utbildad till kandidat i offentlig förvaltning och ordförande i bildningsnämnden i Raseborg där hon också bor. Hon inleder sitt arbete vid Bildningsforum 2 maj 2012.

onsdag 21 mars 2012

Personalnytt: IT- doktorn Johanni


E-forum erbjuder våren 2012 en ny dataservice för dig som arbetar inom svensk fri bildning, IT-doktorn Johanni Larjanko hjälper dig
på fredagar kl. 10-12.

Du kan ta kontakt med IT-doktorn via skype, på adressen eaea-helsinki, eller via telefon till numret (09) 2316 4303.

Du kan också välja att gå med i ee-forum . Genom att först registrera dig där och sedan klicka in dig till diskussionsgruppen DataHjälpen kan du ställa egna frågor och läsa frågor som andra har ställt till Johanni.

Skicka in dina frågor, tankar och/eller funderingar. Alla IT-frågor välkomna! Servicen öppnar fredag 23.3.2012.

Och det bästa av allt, det är gratis! När gick du senast till doktorn utan att behöva betala?

måndag 19 mars 2012

FAMI sade ja till Bildningsalliansen

Förbundsmötet den 17.3 i Kristinestad beslöt att FAMI:s stadgar ändras så att folkhögskolor, studiecentraler, sommaruniversitet och idrottsinstitut kan bli medlemmar. Det är ett viktigt steg på vägen till en gemensam tak- och intresseorganisation för den svenskspråkiga fria bildningen.

Gunborg Gayer fortsätter som ordförande under år 2012 och styrelsen för övrigt omvaldes s.g.s. i sin helhet för ett år framåt.

Bilderna nedan visar stämningar från förbundsmötet som pågick i dagarna två.


Vid det här bordet skålar man för framtiden.



I den här mobilhörnan visades prov på äkta simultankapacitet, det gick att ha roligt och hålla sig helt uppdaterad samtidigt.




Värdrektorn Sven Rosendahl visade upp en ny sida av sig själv då han med glans och glimten i ögat stod för musikalisk underhållning och dansmusik under kvällsmiddagen.



Gunnar Nyström, rektor för Åbo arbis och en av "arkitekterna" bakom FAMI förärades förtjänsttecken i guld på förbundsmötet.





torsdag 15 mars 2012

mot Kristinestad





Fram med resväskan, det drar ihop sig. Nu är det dan före Kristinestad.

60 FAMI-medlemmar från 27 medlemsinstitut åker tidigt på fredagsmorgonen 16.3 iväg mot Kristinestad där Kristinestads MI välkomnar oss till Förbundsmötet 2012.

FAMI har hållit förbundsmöten vartannat år, senast har vi samlats i Kimito på Kasnäs, i Vörå på Norrvalla, i Lovisa på hotell Degerby.

Deltagarna i år uppvisar en imponerande bredd; 19 rektorer, 16 elevrepresentanter, 9 lärare, 7 kanslipersonal, 4 förtroendevalda,
4 regionala koordinatorer och vår kära verksamhetsledare.

Det jag lärt mig av förberedelserna är att hysa djup respekt för alla researrangörer. Då folk ska förflyttas, äta, bo och konferera i två dygn är det bara exakta uppgifter som gäller. Ingenting får vara litet ditåt. Alla vill ju ha egen stol, en säng och en god smörgås till kaffet.

Det blir minsann omväxling och vi kommer att få se många olika platser i K:stad. Mötesprogram hålls på två ställen, vi äter på fyra olika ställen och vi sover på tre ställen.

På Möteskulturdagen som nyligen hölls i Stockholm fick jag lära mig att det bara finns en anledning att samlas till ett riktigt möte eftersom det mesta går bra på nätet:

För att tänka tillsammans och för att tala med varandra. Så låt oss vara aktiva, tala med gamla vänner och med nya bekantskaper, delta i diskussionerna i samband med föreläsningarna. Om du på mötet undrar vem någon är - gå fram och presentera dig och ta reda på!

måndag 12 mars 2012

Grankulla MI




Hit till Grankulla MI kan man gå ikväll för att höra på en föreläsning som heter: Hyvä brändi/paha brändi! Föreläsningen ingår i en serie med anledning av designåret 2012. Flera av föreläsningarna kan avnjutas på distans.

Om två veckor anländer också en ambulerande utställning hit. De som har sett utställningen på andra orter menar att det verkligen är något att se. Så här skriver t.ex. arbisbloggen om utställningen. Om du aldrig förr stigit in i huset Petra/Grankulla MI så är det nu dags. Utställningen pågår i Grankulla 28.3 - 14.4.2012.
(Husets namn och ståtliga utseende härstammar från dess förflutna som Frälsningsarméns utbildningscentral och ligger vid Norra Mossvägen 5)




Rektor Roger Renman var precis så nöjd som han ser ut på bilden när jag var där på besök. Allt är väl med institutet. Antalet inskrivna steg år 2011 med några hundra personer och genom att satsa på det som ägarkommunen samtidigt starkt prioriterar har Roger lyckats få undervisningsbudgeten att växa.

På bilden pratar Roger med biträdande rektor Ann-Christine Stenbacka från granninstitutet Esbo arbis. Diskussionen handlar om vad som är bättre - att fortsätta med tryckta kursprogram eller att publicera sina kurser endast på nätet. Båda har sina uppenbara fördelar, men hur stora är nackdelarna?

Dagens Husis

Två olika texter fick min uppmärksamhet i morse i HBL.

Den ena var en insändare som visade att rektor Gunborg Gayer fortsätter att få understöd i insändarform för sitt förslag om att samarbeta med Arbis för att skapa större valfrihet för elever i svenska gymnasier. Förslaget gick ut på att Arbis gärna arrangerar valbara kurser som är specifikt avsedda för elever på andra stadiet och uppfyller gymnasiekrav. Då kan elever från flera olika gymnasier och yrkesskolor samlas till en och samma kurs.

Den andra texten var ett reportage om hur man kan träna sig på Reidar Wasenius motionscenter för hjärnan. En manlig operasångare samlar koncentration inför föreställningarna och lugnar ner sig efteråt genom att sitta och sticka.

Stickning som ämne finns inom den fria bildningen. Här öppnar sig en ny tanke, vi kan marknadsföra stickkurser -inte bara som hållbar utveckling eller ett sätt att bli självförsörjande i fråga om varma sockor och vantar - utan också som en mental metod till ökat inre lugn.

fredag 9 mars 2012

Bloggpedagogik


Avslutningen på arbetsveckan lärde mig mera om bloggpedagogik. Johanni Larjanko som arbetar två dagar/vecka inom E-forum lärde mig hantera en KUNNIG II -styrgrupp på nätet. Då gäller det att välja vad, hur och varför? Vilka dokument, bilder och planer ska jag lägga in och hur blir det lättast för folk att hitta materialet och att regelbundet komma ihåg att logga in.

Dessutom planerade vi två fortbildningskurser och pratade om bloggpedagogik. Endel lärare använder blogg för att hålla kontakt och påminna kursdeltagarna mellan träffarna. Någon annan samlar in övningsuppgifter, skriftliga övningar eller foton och filmer som deltagarna gör mellan träffarna.

I en blogg kan också deltagarna sinsemellan ge feedback på varandras övningar. Lärandet och reflekterandet kan pågå mera kontinuerligt än under de egentliga närräffarna. En sak till kom jag nyss på: en blogg kan göra att en mera tystlåten deltagare, någon som kanske hellre skriver än talar, kan ta plats och bli sedd i gruppen.

torsdag 8 mars 2012

Har du blommat upp?


Vad har du lärt dig? Har du blommat upp som människa och fått flera sociala kontakter? Det här är exempel på utvärderingsfrågor till kursdeltagare ifall man utvärderar kurser med en metod för sociala bokslut. För då beaktas också annan samhällsnytta än rent ekonomiskt och statistikt mätbara faktorer.

Nättidningen Sivistys berättar om ett arbete som har gjort med hjälp av kvalitets- och utvecklingsunderstöd.(LAKE). Fem institut har under två års tid utarbetat en mätmetod för att hitta bra mätare som visar nyttan av institutsverksamheten på en ort.

Kursdeltagarnas får berätta vad de har lärt sig, hurudana sociala kontakter de fått eller om de mår bättre nu än innan.
.
Ägarens förtroendevalda/ledande tjänstemän svarar på frågor om huruvida institutet verkar i enlighet med ägarorganisationens strategi och huruvida institutet ses som en utvecklare av regionen.

Personalen svarar på frågor om trivsel i arbetet. Sjukfrånvaron följs upp och man mäter institutets sysselsättande effekt via timlärarna/föreläsarna på orten.

Officiell statlig statistik har också sin egen plats i det sociala bokslutet; dvs deltagarantal, statsandelstimmar och studiesedelunderstöd.

Det är fem institut i Norra Savolax som tillsammans har förädlat fram denna modell. Nu får andra institut gärna använda sig av materialet. Den 10 maj ordnas ett seminarium i Siilinjärvi.

Det är en befintlig modell för sociala bokslut som använts som grund. Vill man veta mera om den modellen så ordnas regelbundet morgonkaffe med information i Helsingfors. Under våren 2012 finns fyra datum då man kan dricka sitt morgonkaffe samtidigt som man lär sig mera om att mäta och visa upp sina samhälleliga effekter. Låter intressant och väluttänkt. Värt att följa upp, för alla vet vi att fri bildning behöver flera argument att använda gentemot finansiärerna.

söndag 4 mars 2012

Frågan om design


Foto: TMT, Pertti Nisonen.


Design som livskvalitet är namnet på den föreläsning som
Svenska kulturfondens direktör, fil.mag.Leif Jakobsson håller måndag 5.3 kl. 18.05–19.35 på Helsingfors arbis.

Han ger sin syn på form, färg och materialkunskap som grund för all god design. Hur hittar man en design som också omfattar ekologi och skapande mångfald och som fungerar i närmiljön, viktiga värden i ett samhälle med demokrati och hållbarhet som grund?

Föreläsningen ingår i huvudstadsregionens World Design Capital-program. Flera läroanstalter inom fri bildning samarbetar om en serie föreläsningar under våren 2012. Intressant nog kan man mycket enkelt komma åt att lyssna via nätet. Gå in här om du vill höra Leif Jakobsson tala må kl. 18.05 - 19.35. Du kommer till frågan enter as a guest? eller enter with password? Då ska du bara skriva Enter as a guest och uppge ditt namn och ta på dig hörlurarna.

Nästa vecka är det Grankulla MI som står i tur att ordna föreläsningen. Återkommer till det.

fredag 2 mars 2012

Infobanker


I går besökte jag Evenemax det är en Evenemangskalender som berättar vad som händer i Svenskfinland. Kalendern upprätthålls av KSF-media vilket innebär att fokus ligger på Södra Finland. Vid Evenemax jobbar Pernilla Karlsson(till vänster) som kalenderredaktör och Camilla Stjernvall-Malmberg(till höger) som ledare.

Vi pratade bl.a. om tekniken med infobanker där man själv matar in sina uppgifter och om hur nyttigt det vore med en gemensam svensk timlärarbank där folk kan mata in sina kontaktuppgifter och erbjuda sina tjänster som timlärare.

Camilla har många strängar på sin lyra, hon har bl.a. mångårig erfarenhet av timlärjobb i data vid Lovisa MI och på basen av sina erfarenheter kom hon med följande geniala förslag till fria bildningen:

Ordna öppen datarådgivning i november när det närmar sig deadline för Svenska kulturfondens ansökningar. En datarådgivning med tillräcklig gott om tid för att kunna hjälpa vanligt folk att lämna in sin elektroniska ansökan och alla de bilagor som därtill behövs. Camilla har erfarenhet av att det skapar teknostress på slutet när man ska tänka både på innehållet och på tekniken. Detta vore nyttigt för privatpersoner, grupper, föreningar och för fonden som på så sätt skulle få in flera goda ansökningar.

Det här för mig vidare i tanken, varför inte ha temainriktad rådgivning som följer det som är aktuellt för varje årstid. Skatteärenden på webben i början av året, utbildningsinfo under de tider då föräldrar funderar på sina barns framtid osv, osv. under hela kalenderåret.