test

måndag 23 januari 2012

Skuggarna i Borgå


Skuggarna i Östnyland samlades onsdagen 18 januari. Det var en liten men naggande god grupp. Ytterligare två deltagare är med på distans eftersom de inte kunde delta i den inledande träffen.

På bilden från vänster Mimi Granell( dans och gymnastik), Kristina Eriksson (dekorationsmålning), Sonja Evertson ( textil och keramik) och Bia Hassel (keramik).

Diskussionen gick snabbt in på djupet såsom den kan göra ibland i en liten och grupp. Här några exempel på det som inspirerar dem som lärare:

- Att se på en elev som är nöjd med sitt arbete
- Att fånga upp det som någon säger och utveckla det till en hel lektion
- Det är inspirerande när det finns olika åsikter om vad som är vackert
- Att utmana eleverna att gå utanför sina egna "trygghetsgränser"
- Att se när någon faktiskt har lärt sig
- Att själv som lärare få korrigerande feedback av eleverna och sedan förbättra sin undervisning.

28 mars hålls skuggningsträff II i Östnyland.

onsdag 18 januari 2012

Att ge feedback

De lärare som var med i skuggningsfortbildningen kände en viss tveksamhet inför diskussionen efteråt. Hur mycket feedback ska man ge/vågar man ge? Tänk om någon lärare som man skuggat säger att den gärna tar emot kommentarer men sedan ändå blir arg.

Det lönar sig att bena ut begreppet feedback. Författaren och vuxenpedagogen Ronald Gross är av den åsikten att man ska åtskilja begreppen beröm/kritik från begreppet feedback.

Beröm och kritik riktas mot en person men feedback riktas mot en prestation.
Att ge feedback är att fundera på inlärningen, materialet, processen.

Vad underlättar inlärningen och vad försvårar inlärningen?

Om man diskuterar utgående från detta så minskar kanske den känslomässiga laddningen. De lärare som erbjuder sig att ta emot skuggare till sina kurser vill framförallt hjälpa till och dela med sig av det de kan - inte bli utsatta för en bedömning. Och det är detta som skiljer den här skuggningen från t.ex. övningslektioner som hålls inom lärarutbildning där man blir bedömd.

tisdag 17 januari 2012

Skuggarna i Helsingfors


I går kväll samlades dessa åtta lärare inom fria bildningen för att få veta mera om skuggning som fortbildningsmetod.

Sittande från vänster: Solveig Arle (att skriva lättläst), Inger Dahlgren (föreläsare i specialpedagogik), Inge Blomander (seniordans).

Stående från vänster: Monica Lindqvist (vävning),Ida Strömgård (spanska),Kristina Palmgren(bokbindning) och Kiki Molander (gymnastik och hälsa). Den åttonde deltagaren - som redan sprungit i väg till tåget när bilden togs - var Anna-Långstedt Jungar (ryska, tyska och franska).

Diskussionen var livlig -här är prov på frågor som deltagarna ställde varandra: Hur man ska kunna hjälpa alla när grupperna är heterogena? Får man ge läxor? Hurudana är bra hemuppgifter? Hur få folk att vilja byta plats i rummet? Kan man bli bättre på att positiv feedback? Lyckas det om man från början talar endast det främmande språket med sina elever? Hur vet jag om kommunikationen lyckas så att alla elever känner sig hörda?

Nästa träff hålls måndagen 2 april. Det ger drygt två månader tid för deltagarna att: skugga någon annan/ själva bli skuggade. Huvudmålet med den här typen av fortbildning är att ge nya perpektiv och kontakt till andra kolleger i samma bransch.

torsdag 12 januari 2012

Vad är din största utmaning?




Vad är just nu din största utmaning som lärare? Inom vilket område skulle du helst vilja utvecklas? Är det någon speciell metod/något nytt material/någon viss lärare som du gärna vill bekanta dig närmare med?

De tre ovannämnda frågorna tänker jag ställa till de timlärare som kommer med i skuggningsfortbildningen. Det är inom KUNNIG/Kompetensforum som det sker och starten går nästa vecka.

Jag citerar den gamle gode Sören Kirkegaard " Om jag vill lyckas föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där".

onsdag 11 januari 2012

ÖPU

Den 19.1 är fria bildningens personal och regionala koordinatorer inbjudna till Åbo för en samarbetsdag med CLL som ordnar kurser tillsammans med ca 20 enheter på olika håll i Svenskfinland.

Undervisning inom Öppna universitetet eller ÖPU-utbudet vid Åbo Akademi finns här att bekanta sig med.

Den 3 februari skall anhållan vara inne om man vill ordna kurser under läsåret 2012-2013.

tisdag 10 januari 2012

Svensktalande finländare

Professor Henrik Meinander och programledaren Bettina Sågbom talade om språkfrågor i går kväll i FST eftersom ordet finlandssvensk år 2012 fyller 100 år.

Det finns de som föreslår att man i stället använder uttrycket svensktalande finländare eftersom det är ett mera inkluderande ord som kan omfatta finlandssvenskar,tvåspråkiga och till vårt land invandrade människor som integreras i landet via det svenska språket.

Då jag smakar på de båda begreppen inser jag att att ordet finlandssvensk faktiskt kan användas för att utesluta någon. Man kan -om man vill - säga att någon inte är en riktig finlandssvensk men använder man begreppet svensktalande finländare så får alla som talar svenska vara med oberoende när de har börjat.

torsdag 5 januari 2012

Kvalitets- och utvecklingsunderstöd




Jag tillbringade i egenskap av regional koordinator förmiddagen med Maria Lindlöf som arbetar som t.f. rektor vid Borgå MI. Vi arbetade med ansökan om kvalitetsunderstöd. Den ska vara inlämnad elektroniskt till Utbildningsstyrelsen senast 31.1. Maria är tidsrealist, hon sa att det är bäst att börja nu för sedan kommer det det ena och det andra i vägen och vips är det sista januari.

Det gäller att navigera sig fram mellan de allmänna målen för fria bildningen, de specifika målen för medborgarinstituten och de angivna urvalsgrunderna för det här året.

BMI hör numera till resultatområdet Kultur och fritidstjänster i Borgå stad. En fördel är att det finns en gemensam utvecklingsplan för åren 2012 - 2014 som BMI kan använda i sina ansökningar. Och det finns en strategi för att ha information på tre språk.

Bilden visar därför BMI:s fem grundläggande principer översatta till engelska. Snyggt!

tisdag 3 januari 2012

Lättlästa kurstexter?

Lättläst text då du skriver kurstexter till de kurser som är avsedda för utvecklingsstörda deltagare!

Att det här är viktigt att tala om insåg jag när jag pratade med Gunveig Söderbacka. Hon arbetar som fritidskoordinator vid Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, FDUV.

Den som vill skriva lättläst får lov att tänka efter litet. LL-center (LL betyder här lättläst) har på sin webbplats beskrivit några grundregler.

Gunveig och jag pratade om att samarbeta för att utbilda timlärare och fritidsledare/lägerledare. Då blir det flera deltagare i en fortbildningsdag och de som deltar får nya kolleger att diskutera sitt arbete med.

LL-center samarbetar med Helsingfors arbis under våren 2012. Så här beskrivs kursen:
Arbis i Helsingfors erbjuder en kurs i att skriva lättläst under vårterminen 2012. Lärare på kursen är Solveig Arle från LL-Center, och författaren Birgitta Boucht gästföreläser. Kursen går varannan torsdag mellan 19/1 och 12/4,
kl. 16.30-18.00.

Anmälan och mer info på Arbis hemsida: www.hel2.fi/arbis

Omvärldsanalys 16.3

Moa Thors arbetar som biträdande rektor vid Helsingfors arbis. Hon kontaktade mig nyss och berättade att omvärldsanalytikern Bengt Wahlström kommer till Helsingfors arbis den 16 mars 2012 kl. 9.00 - 15.00.

Detta kan tas som en inbjudan. Utbildningsdagen är avsedd för lärare och marknadsförare inom fria bildningen. Senast i november inspirerade Bengt Wahlström rektorerna att titta in i framtiden.

Nu riktar sig inbjudan till dem som planerar kurser och informerar om dem.
Man kan anmäla sig till:
moa.thors@arbis.hel.fi

måndag 2 januari 2012

Rektorsbyte i Malax-Korsnäs


Vid nyår gick Christina Backgren-Nygård(till höger) i pension och Eva Kammonen(till vänster) tog över som rektor för Malax-Korsnäs MI. De har skrivit en personlig hälsning till de över 2500 kursdeltagarna på sid 2-3 i vårens kursprogram.

I morgon börjar anmälningstiden till vårens nya kurser. Att ta över ledarskapet vid ett medborgarinstitut med mer än 5000 undervisningstimmar som förverkligas på över 40 olika platser av 130 olika lärare kan i början kännas som ett arbete för en tusenkonstnär!

Jag önskar rektor Eva Kammonen lycka till i nya jobbet och Christina Backgren-Nygård lycka till i sin nya vardag som pensionär!